PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 2 | 131-152
Tytuł artykułu

Wybrane problemy zadań konstrukcyjnych na płaszczyźnie euklidesowej i wykorzystanie do ich rozwiązywania twierdzeń geometrii rzutowej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
The article gives examples of construction tasks of first and second degree on a Euclidean plane, which can be solved with the use of a simple ruler. For this purpose, the theoretical backgrounds of projective geometry have been used. It has been proved that in the projective approach some constructions on a Euclidean plane become linear constructions. In particular, a linear construction of this type may be the typical operation of inversion in respect of a circle and an arbitrary conic as well as its generalization, which in reference literature is known under the name of Hirst transformation.
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Четверухин, Н. Ф.: 1969, Проективная геометрия, Издательство Просвещение, Москва.
  • ---
  • Fudali, S.: 1989, Geometria, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin.
  • ---
  • Комиссарук, А. М.: 1971, Проективная геометрия в задачах, Вышейшая школа, Минск.
  • ---
  • Pedoe, D.: 1963, An Introduction to Projective Geometry, Pergamon Press, Oxford-London-New York-Paris.
  • ---
  • Wieleitner, H.: 1919, Algebraische Kurven. Teil I, II, Walter de Gruyter & Co, Berlin.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ojs-issn-2450-341X-year-2009-volume-2-article-3779
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.